Home » 2017 gaat een botanisch jaar worden (2)

2017, een botanisch jaar in de keuken. Al eens siroop van dennennaalden, viooltjes of seringen in je cocktail gehad? Dahliaknol of scheuten van de hosta gegeten? In 2017 gaat er meer gekookt worden met, voor ons bekende, tuinplanten. De inspiratie voor keuken en drankjes komt uit de botanische tuinen.

In de horeca wordt behalve met groente en kruiden steeds vaker gewerkt met planten, bloemen en kruiden uit de natuur. Wildplukken wordt door steeds meer mensen gedaan, voor de horeca maar ook voor eigen gebruik. Door de bloeiende belangstelling voor voedselbossen waar, in verschillende lagen, bekende en onbekende fruit en notenbomen, struiken en kruidachtige planten groeien, ziet ook de horeca meer mogelijkheden voor deze ‘nieuwe’ smaken. Een restaurant die in Nederland de Botanische keuken op de kaart zet is De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Wil je thuis in je keuken aan de gang met eetbare wilde planten?Schaf dan eens een kookboek aan van bijv. Marion de Kort over Eetbare Wilde Planten. Op de site van Mergenmetz vindt je meer boeken en recepten met de oogst uit de Eetbare Siertuin.

Er worden niet alleen gerechten gemaakt met deze nieuwe smaken maar ook in drankjes, cocktails en siropen wordt geëxperimenteerd met kruiden, fruit en specerijen. Dit is niet echt vernieuwend. In de Oudheid werden veel bekende kruidachtige planten gekweekt als remedie tegen ziekten. In het eten maar vooral ook in alcohol, als drankje gedronken. Vooral in Duitsland is de Schnapps bekend, sterke drank met kruiden of vruchten. In Engeland heb je de gin en jenever in Nederland. Jenever wordt van jeneverbessen en alcohol gemaakt en de Engelsen maakte van jenever een gin, alcohol met ‘botanicals’. Botanicals is een verzamelnaam voor alles wat plantaardig is en gedistilleerd kan worden. Dit kunnen bloemen, zaden, wortels en kruiden zijn.

 

Op zoek naar inspiratie? Dit boek beschrijft een groot aantal planten en mogelijkheden.
Voor alcoholvrije cocktails

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flowerpower in het glas

Het leuke is dat je zelf ook aan de gang kan gaan om deze drankjes of cocktails te maken. Presenteer ze met verse bloemen en kruiden in een glas. Dat kan met alcohol maar ook zeker zonder. In Nederland maakt De Bloesembar de mooiste en lekkerste drankjes, waar er maar wat te vieren valt. Kwekerij de Bierkreek levert zijn biologisch gekweekte rozen aan een distillateur die er een Dutch Rose Gin van maakt. In Engeland zijn er al meer mensen en bedrijven die dit soort drankjes maken en serveren. Een naam die ik tegenkwam is Seedlib , The world’s first non-alcoholic spirits. Een volwassen alcoholvrij drankje waarmee lekkere cocktails gemaakt kunnen worden. Gedistilleerd in oude koperen potten zoals Apothekers het vroeger deden.  Het bedrijf gaat komende Chelsea flowershow meedoen met een tuin. Hieronder zie je alvast hoe de tuin eruit gaat zien.

De volgende keer vertel ik waar deze planten gekweekt worden want smaakvolle planten horen gewoon thuis in iedere tuin.

 Volgende keer: 2017 gaat een botanisch jaar worden (3). Kwekerijen met smaakvolle planten.

Tuin van Seedlip op de Chelsea Flowershow in 2017

 

foto tumbnail Buzzfeed

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *