Home » Arnhem tuiniert, de klimaatstraat

Welkom in de Klimaatstraat,

Welkom in onze klimaatstraat, een klein straatje ergens in een middelgrote stad in het oosten van ons land.
Een straatje met vijf huizen waar vijf heel verschillende gezinnen wonen. Ieder gezin met zijn eigen ideeën en wensen over de inrichting van de tuin.
Door de klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met enorme hoosbuien afgewisseld met periodes van droogte en hoge temperaturen. Het afgelopen jaar heb je het allemaal mee kunnen maken.

Ook in de Klimaatstraat hadden ze veel wateroverlast. Versteende tuinen nemen namelijk geen water op en dus stroomde het de straat op, naar het riool. Waar het niet weg kon omdat het riool zulke grote plensbuien niet verwerken kan en zo kwam de straat blank te staan. Door je tuin te vergroenen, zoals bij de buren op de hoek in de Klimaatstraat, of door een meer open bestrating te gebruiken, kan het water veel makkelijker de bodem in en hoeft niet alles via het riool.
Op mooie, warme dagen is het ook niet altijd feest bij iedereen in de straat want tegels nemen alle warmte op waardoor het in de betegelde tuinen snikheet wordt.
De roep TEGEL ERUIT GROEN ERIN, klinkt steeds luider. Dat willen de bewoners van de andere huizen in de Klimaatstraat zo langzamerhand ook wel maar ze hebben geen idee waar ze moeten beginnen. Daarbij komt dat niet iedereen groene vingers heeft. En sommige bewoners hebben gewoon weinig tijd om steeds maar in de tuin bezig te moeten zijn.

De komende tijd nemen we je mee de tuinen in en laten we je zien hoe je je tuin groener en klimaatbestendig kunt maken..

Subsidie voor je klimaatstraat

Sinds 1 januari 2018 kun je als inwoner van het rivierengebied van Waterschap Rivierenland, gebruik maken van de subsidieregeling Klimaatactief voor het klimaatbestendig maken van je tuin, huis of straat. Inwoners die daarbij met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld in een bepaalde straat, wijk, vereniging of stichting, kunnen extra subsidie krijgen. Interessant! Kijk voor meer informatie op www.waterschaprivierenland.nl (regel het met het waterschap/subsidies)
En heb je hulp nodig bij het vergroenen van je tuin of de straat. Arnhem tuiniert start eind februari met een korte ontwerp cursus MAAK IETS VAN JE TUIN!.. Iets voor jou ..of de hele straat?

 

filmpje: Moniek de Bakker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *