Home » Maandelykse Tuinoeffeningen, Philip Miller

Maandelijkse Tuin Oeffeningen

Toen ik dit prachtige oude boekje van mijn tante kreeg, afkomstig uit de plantenboekenverzameling van mijn opa, was ik blij verrast dat het nog in zo’n mooie staat verkeert. Veel van de oude boeken van mijn opa zijn veelvuldig gebruikt, zo’n beetje ‘stukgelezen’ zeg maar. Mijn opa heeft zijn plantenkennis en het kweken van planten geleerd uit de vele boeken die hij, wanneer er ook maar een beetje geld verdiend was, kocht. Veel oude boeken, ook al in die jaren ( 1920/’30). Het interessante van dit werk is, behalve dat het in 1767 vertaald is door een  Nederlander, is het ook leerzaam om te lezen welke ‘Kennis der Kruidkunde’ er al was en om de lijst van alle ‘Medicinale Planten’ door te nemen. Ik heb even opgezocht wie deze Philip Miller en wie Job Baster was en hoe zij elkaar kenden.

Philip Miller

Philip Miller ( 1691-1771) was een Engels botanicus van Schotse afkomst. Miller was hoofdtuinman (hortulanus) bij de Chelsea Physic Garden van 1722, tot aan zijn (gedwongen) pensioen kort voor zijn dood. Hij schreef “The Gardener’s and Florists Dictionary or a Complete System of Horticulture” (1724) en “The Gardener’s Dictionary containing the methods of Cultivating and Improving the kitchen Fruit and Flower Garden”, voor het eerst verschenen in 1731 en uitgebreid met acht delen. Deze zijn in het Nederlands vertaald door Job Baster. Door zijn overzichtswerken, die hij publiceerde in de tijd dat Linnaeus zijn Hortus Cliffortianus  uitbracht,  is hij de eerste bekende auteur van een groot aantal botanische namen. Hij wordt dan geciteerd met de afkorting: “Mill.” Miller had goede contacten met andere botanici in die tijd, zo verkreeg hij planten van over de hele wereld. Vele daarvan werden door hem, voor het eerst in Engeland, met succes gekweekt. Zijn kennis van planten was groot. Veel tuinmensen en mensen in de geneeskunde kwamen bij hem in de les, William Aiton (lees) hoofd tuinman in Kew en William Forsyth, een plantenverzamelaar naar wie de Forsythia is vernoemd.

Wie was Job Baster?

Job Baster is een achttiende-eeuwse geneesheer, geboren in Zierikzee ( 2 april 1711- 6 maart 1775). Hij werd bekend om zijn studies op het gebied van geneeskunde en biologie. Baster volgde de Latijnse  School in Rotterdam en studeerde vervolgens medicijnen in Leiden. Na zijn studie bezocht hij ziekenhuizen en botanische tuinen in Parijs en Londen. In Londen raakte hij bevriend met de hortulanus Philip Miller en Dr. Hans Sloane, arts en botanicus. Zo kwam het dat hij het werk “The Gardener’s Dictionary containing the methods of Cultivating and Improving the Kitchen Fruit and Flower Garden” vertaalde in het Nederlands. Na deze reis vestigde hij zich als geneesheer in Zierikzee. ( lees )

Bron: Wikipedia

Ik zal komende maanden met regelmaat de te verwachte tuinwerkzaamheden beschrijven aan de hand van dit boekje.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *