Home » Groene gevels, iets voor jouw huis?

Klimplant zoekt gevel

Gemeente Arnhem heeft een oproep geplaatst over het vergroenen van de Arnhemse gevels. Lees hier meer over groene gevels. Een gevel laten begroeien kan eenvoudig zijn, als je voor de meest voor de hand liggende oplossing kiest, namelijk: Tegel eruit, plant erin.

Grond verbeteren

Waar moet je allemaal voor zorgen om een klimplant te planten tegen je gevel. Eerst zoek je uit waar de leidingen en kabels liggen (elektra, gas en telefoon/tv kabels). Bij het verwijderen van tegels moet de grond verbeterd worden. Zand en puin is geen voedzame grond voor een plant om te groeien. Goede tuinaarde bijvoorbeeld van Bio-Kultura of Vivimus van DCM is voor de plant en bodemleven beter en geeft de plant ook voeding. Zorg voor voldoende tuinaarde in het plantgat minstens zo’n 60 cm diep, in ieder geval twee keer zo groot als de wortelmassa van de plant die je wilt planten.

Groeiwijze klimplanten

Welke plant je nu gaat planten hangt af van de plaats, ligt de gevel op  noord, oost, zuid of west en hoe wil je de planten tegen de gevel laten groeien. Bij het kiezen van een plant moet je ook rekening houden met de verschillende groeiwijze van klimplanten. De groeiwijze van een klimplant bepaalt hoe de plant groeit. Er zijn verschillende manieren waardoor planten de hoogte in komen:

  • Klimplanten die hechten met zuignapjes of hechtworteltjes.
  • Slingerplant of winder.
  • Ranker door middel van bladsteel of bladrank.
  • Enteraars.
Klimplanten met zuignapjes en hechtwortels

Klimplanten met zuignapjes en met hechtworteltjes kan je zonder problemen tegen de muur planten als je muur geen scheuren of slechte voegen bevat. Zorg er altijd voor dat als de planten eenmaal goed groeien de ranken niet op de kozijnen of onder boeiboorden, dakrand en goot gaan groeien. Hou je dit jaarlijks bij dan voorkom je schade na een aantal jaren wanneer de ranken verhouten en dikker worden.

Bekende klimplanten met hechtwortel is de klimop, hedera hibernica en de klimhortensia, Hydrangea anomale petiolaris. Een klimplant met zuignapjes is de wilde wingerd, de parthenocissus.

Klimplanten die slingeren of winden

Klimplanten die slingeren of winden hechten zich niet vanzelf. Deze planten hebben een groeisteun nodig. Je kan hierbij denken aan niet te dikke palen, een klimrek van hout of ijzer (bijv. betongaas) of mooie vormen tegen de gevel waar de plant zich een weg omhoog slingert of windt. Met staalkabels, bevestigt op de muur, kan je de plant ook begeleiden in rechte lijnen omhoog of met verdelers in vormen als een ruit of vierkant. Zorg wel dat er genoeg ruimte is tussen de gevel en de groeisteunen. De planten hebben dit nodig om te winden. Een regenpijp lijkt geschikt maar die zit vaak te dicht tegen het huis en is niet stevig genoeg voor de groeikracht van verschillende winders.

De bekendste klimplanten die slingeren zijn de blauwe regen, wisteria sinensis of floribunda, de hop, humulus lupulus en de Duitse pijp, de aristolochia

Blauwe Regen rondom pilaren van Bronbeek
Klimplanten die ranken met bladrank of bladsteelrank

Er zijn ook planten die als ze het hogerop willen zoeken gebruik maken van bladranken of bladsteelranken zoals bijvoorbeeld bij erwten, Oost-Indische kers en clematis. Deze planten groeien makkelijk langs draden, stokken of vinden een weg omhoog in andere planten. Deze groeiwijze behoort vaak tot planten die wat lichter zijn. Hiervoor kan je dus wat minder stevige klimhulpen gebruiken.

Klimplanten die enteren

Deze planten maken gebruik van stekels en doornen  of stevige zijtakken die vasthaken in klimhulpen of andere planten. Eigenlijk groeien ze meer over iets heen dan dat ze echt klimmen. Denk hierbij aan klimrozen of ramblerrozen en de winterjasmijn. Doordat deze planten zich vast moeten haken moet je de planten goed aanbinden. Voor deze planten zijn horizontale klimhulpen het meest geschikt.

Prachtige rozen in de binnentuin van Chris Meijers Collectie 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *