Home » Onze klimaatstraat gaat vergroenen. Stap 1, Open bestrating

De voortuinen in ons klimaatstraatje zijn op verschillende manieren ingericht. Helaas zien we steeds vaker een tuin die helemaal bestraat is, zoals bij het hoekhuis.
De bewoners van dit huis zijn er komen wonen en de tuin was al zo. De auto van het gezin heeft een plekje in de tuin gekregen want de hele voortuin was toch al bestraat.
Het nieuws over de klimaatverandering, de wateroverlast die ze steeds hebben na elke heftige plensbui en de zomerse hitte, heeft ze wel een beetje aan het denken gezet. En de groene tuin van de buren op de andere hoek, die er al wat langer wonen, vinden ze er wel héél leuk uitzien. De tuin in een keer helemaal op de schop nemen zien ze niet zitten, daar hebben ze ook geen geld voor maar vergroenen in stapjes, dat willen ze wel.
Welke metamorfose heeft deze tuin nodig om weer een beetje groene tuin te worden? We beginnen met de voortuin voorzichtig met stap 1


Stap 1:

Wil je je bestrating opnieuw gebruiken, begin dan eens je tegels met een brede voeg (10-12 cm) te leggen. De voeg kan je vullen met fijn of grof grind of kleine keitjes zodat het regenwater in je eigen tuin wat beter de grond in kan zakken. Zoals je op de tekening kunt zien.
Hierdoor verdwijnt er minder water via het riool wat bij hevige plensbuien wateroverlast kan voorkomen. De plek waar de auto geparkeerd staat en het pad naar de voordeur kan dan aaneengesloten blijven.
Wil je het wat groener maken dan kun je de voegen vullen met gras of bodembedekkers als sedum, leptinella, ophiopogon, acaena (stekelnootje) of een kruiptijm dat ook nog eens lekker ruikt.

Is er een ruimte in je voortuin waar je niet veel komt (loopt)? Durf je nog verder te gaan dan kan je in plaats van brede voegen ook een soort dambord aanleggen. Hierbij wissel je de betontegels af met een groenvak van 30x30cm. Dus betontegel, groenvak, betontegel, groenvak enzovoort. In het groenvak van 30x30cm komt de beplanting of het grasvlak beter uit.

In stap 2 gaan we verder met de achtertuin.

tekening, filmpje: Moniek de Bakker
foto’s internet: commons wikimedia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *