Home » Januari, het begin van een nieuw tuinjaar.

Een nieuw tuinjaar ligt voor ons. Komende dagen wordt het warm, voor de tijd van het jaar. Het is nu 9 januari en er worden dit weekend temperaturen van 11/ 12 graden verwacht. Echt winterweer hebben we nog niet gehad maar met 1 dag sneeuw en een paar nachten vorst hebben we het alweer kouder gehad dan in de winter van 2014. Vooral nu de dagen langer worden gaat het bij de meeste moestuinders alweer kriebelen. Een enkeling zal alleen last hebben van een lichte verhoging maar nog even en de zaaikoorts zal bij menigeen toeslaan. Blijf nog maar even uit je tuin, er kan nog kou en vorst komen. Het enige werk op dit moment in de tuin is wat snoeiwerk, het planten en/of verplanten van heesters en bomen. (goede info te vinden op www.houtwal.be) Het beste is om deze maand bezig te zijn met plannen en bestellen.

Ervaren ( moes)tuinders weten al precies wat ze gaan planten, vaak hetzelfde als voorgaande jaren, af en toe wat nieuws. Ervaring leert, elk jaar een andere opbrengst maar ook een andere tegenslag. Zij zullen ook niet zo snel last krijgen van de zaaikoorts of zijn er in ieder geval goed op voorbereid. Wat 2015 gaat brengen, is afwachten. Hoe verloopt het voorjaar? de zomer? Veel regen of juist te weinig? Weer iets te veel slakken, muizen of konijnen in je tuin? Niet te voorspellen. Begin deze maand dus maar met het bestuderen van de zaailijsten en sites van verschillende leveranciers en spijker je kennis bij die je kan vinden op internet of in een van de vele moestuinboeken. En dan, als het tijd is en de zaaikoorts hoog oploopt in het hele land begin je met zaaien, verzorg je de planten met de nodige aandacht en geniet je van de oogst.

Moestuininformatie: http://www.mergenmetz.nl, http://www.smultuin.nl
Zadenverkoop: De nieuwe tuin, Zaadhandel Van der Wal, Vreeken zaden 

Tuinieren en plantenkennis heb ik o.a. doorgekregen van mijn vader en die weer van zijn vader en zo verder. De familie van Bergenhenegouwen is een bekende naam in de kwekerswereld. Begonnen als groente en kleinfruit kweker, maar ergens in de jaren ’20 van de vorige eeuw is de familie overgestapt op de teelt van vaste planten. Ik heb al eerder vermeld dat mijn Opa zijn eerste plantenkennis haalde uit de vele boeken die hij kocht. Uit een daarvan zal ik komende maanden wat laten zien door middel van foto’s. Het is een handboek voor de tuinder, vertaald in 1767, waarin kweek en oogsttips beschreven staan. Zo zie je maar, tuinboeken met kweektips worden al eeuwen geschreven en elk jaar worden ze weer opnieuw geraadpleegd om een zo goed mogelijk gewas te krijgen en een zo groot mogelijke opbrengst. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *