Home » Eetbare tuin met speelruimte voor kinderen

Beplantingsplan eetbare siertuin

De wens voor deze achtertuin van een twee onder één kapwoning is een eetbare tuin met speelruimte voor de kinderen, in de vorm van een gazon en trampoline. Behalve ruimte voor kleinfruit en een verhoogde moestuinbak bestaat de overige beplanting uit allerlei vaste, meerjarige beplanting. Geschikt voor het maken van verschillende kruiden theeën, bekende en niet zo voor de hand liggende keukenkruiden, verschillende looksoorten en kleinfruit. Voor de eenjarige is een apart bloembed gemaakt, zo kan er ieder jaar een keuze gemaakt worden in de kruiden en plukbloemen voor een zomerse boeket.

Eetbare Siertuin Elden, Arnhem

Ontwerp:

De verharding is zo veel mogelijk beperkt in deze tuin. Een  terras aan de huis biedt ruimte voor een royale tuintafel en loopruimte naar de berging. Rondom de trampoline wordt de afspringruimte bedekt met boomschors net als de kleine oogstpaadjes langs de schutting met kleinfruit en tussen de border met eenjarige en de schaduwborder.

Rondom het cirkelvormige gazon komt een loper van hout. Deze loopt naar achteren toe een klein beetje op, zo kan je achterin de tuin iets verhoogd zitten. Vanaf de loper kan je goed bij de kruiden en andere planten om te oogsten.

Een pergola begroeit met een druif, langs een gedeelte van het gazon, zorgt voor hoogte midden in de tuin. Een vlier, vijg en een Sechuan peper geven samen met een viburnum hoogte aan de randen. Verder komen er zuilvormige appels i.p.v. een hoge boom. In de tuinen rondom staan verschillende hoge bomen en vanwege de ligging van de tuin ten opzichte van de zon is hier geen plek voor een hoge boom.

Tussen de haag en de border is een strook vrijgelaten om te kunnen snoeien.

 

  • Tuingrond: Oude goed onderhouden tuin met rijke grond. Oorspronkelijk kleigrond, wat aan de droge kant.
  • Zon: Tuin ligt op het zuidwesten

Uitvoering tuin volgt in voorjaar/zomer 2020

 

Update september 2020:

Nog niet alle gewenste planten staan in de tuin. Ondanks de warme droge zomer was er genoeg te oogsten in de tuin.

De moestuin bak
Een blik van bovenaf. De druif klimt al goed in de pergola. De lege plekken worden nog opgevuld met nalevering planten.
Kleinfruit tegen de schutting en een Toscaanse sterjasmijn langs de muur.

Update juni 2020:

De tuin is aangelegd door Hoveniersbedrijf “De Groene Vingers” uit Arnhem. De tuineigenaar heeft hier een mooie timelapse van gemaakt.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *