Home » Bloemen- en grasweide

Gazon vs. bloemen- en grasweide

Tuinwensen kunnen met de jaren veranderen. Vijf jaar geleden waren ze nog blij met een groot grasveld, heesterborder en een boom in het gazon. Inmiddels zijn deze tuineigenaren dol op borders vol bloemen, aantrekkelijk voor bijen. Dus moest er een andere invulling van de tuin komen. Het is een natuurlijke tuin geworden waar je dóór de bloemen- en grasweide loopt naar zitplekjes om uitgebreid te kunnen genieten van al dat bloeiends.  Voor het beplantingsplan, is gekozen voor een mix van cultivars (gecultiveerde planten) en inheemse bloemen & grassen die veel voorkomen in de omgeving (Veluwerand). Zo ontstaat er een natuurlijke uitstraling van de tuin die ook nog eens kleurrijk is. Waar de tuin nu grotendeels bestaat uit een strak gemaaid gazon wordt in de nieuwe situatie alleen nog de paden gemaaid. De maairobot mag de winterstalling blijven.

 

Ontwerp bloemen- & grassenweide

Ligging tuin: Rondom zon, het huis met oprit ligt op de Noordkant van het perceel.

Bodem: Zandgrond

Beplanting

In de voortuin stond 1 witte berk in het gazon. Alleen is ook zo alleen dus in de nieuwe situatie komt er een groepje berken bij. De kruidlaag bestaat uit een mix van grote groepen Deschampsia, Festuca en Molinia met ertussen ruimte voor o.a. St. Janskruid, Duizendblad, Teunisbloem en Grote Centaurie. Groepjes van de inheemse brem geeft wat stevigheid tussen de grassen en de vaste, meerendeels, inheemse planten.

Vanwege de liefde voor akkerbloemen zoals klaprozen en korenbloemen wordt één vak ingezaaid met een bloemenmengsel van de Cruydthoeck. De overige bloemenborders dichter bij huis worden ingeplant met vaste planten en siergrassen. Een enkele bloeiende heester zorgt voor hoogte.

Realisatie van deze tuin zal in voorjaar zomer 2020 worden. Foto’s hiervan volgen nog.

Oude situatie
Bloemenweide
Deel beplantingsplan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *