Eetbare voortuin, Elderveld
Oude situatie
Eerst druk in het huis geklust en nu was het echt tijd om aandacht aan de voortuin te geven. De oude voortuin met bielzen, uitgegroeide heide met lavendel en kaal gegeten buxus door de rupsen van de buxusmot kon echt niet meer. De nieuwe voortuin wordt een eetbare voortuin, voor dieren maar vooral ook voor de tuineigenaren.
Tuinwensen:
- Een smaakvolle tuin voor insecten en vogels maar ook voor de tuineigenaren zelf.
- Planten van hier, ruimte voor inheemse beplanting
- Eetbare voortuin met planten voor de thee en veel looksoorten
- Bloemen in de tuin
- Stapelmuurtje aan de straatkant voor de insecten
- Een pergola voor hoogte met daaronder een heerlijke zitplek.
Ontwerp
Het ontwerp is in samenwerking met Tuin van de buren gemaakt. De sfeertekeningen zijn ook van haar hand.
Beplantingsplan
De voortuin is diep genoeg om ruimte te houden voor een zitje. Hoogte wordt verkregen door een pergola die begroeid wordt door een Akebia en een Kamperfoelie. Achter het bankje en onder de pergola komt een Schapenhekje waarin een Lathyrus latifolius kan groeien en aan de andere kant de onsterfelijkheidskruid (Gynostemma pentaphyllum). Een zuilvormige Krent (Amelanchier bartramiana) die niet te hoog wordt zorgt ook voor hoogte.
Verder in deze tuin plek voor kleinfruit, een Vijg en rozen met mooie bottels voor de vogels of gedroogd lekker in de thee of jam. Onder de struiken komt Daslook. Andere looksoorten in de tuin zijn Bieslook soorten en Grove Bieslook. Voor de thee komt er Venkel, Verveine, Citroenmelisse, Oamacha hortensia, Roomse kamille, Heemst en Bergamot.
Voor de insecten bloeien er in deze tuin, van het vroege voorjaar tot het late najaar, verschillende planten. Er is ruimte om te overwinteren in het stapelmuurtje en de stapel boomstammetjes langs de erfgrens.
Hoe het was, impressies van Tuin van de buren en foto’s van 1 jaar later: