Home » Natuurlijke tuin Rozendaal

Natuurlijke tuin Rozendaal

Dit ontwerp voor een natuurlijke tuin was een cadeau voor de man des huizes. Hij mocht van niets weten. Voor het verjaardagsfeest maakten we een moodboard van sfeerbeelden, naar aanleiding van ons voorgesprek. De tuin, die overigens al heel groen was, kon wel een oppepper gebruiken. 

Oude situatie:

Een mooie diepe tuin op het zuiden. De eerste 6 meter aan het huis ligt lager ten opzichte van het achterste gedeelte. In de oude tuin stonden een aantal mooie, oude heesters en beplanting met een natuurlijke uitstraling. Deze hebben we samen met een groene erfafscheiding laten staan of verplant.

De wensen voor een natuurlijke tuin:

  • Huidige terras met vijver aan huis blijft, maar moet her bestraat worden
  • Een mooie grote vijver
  • Een waterloop van de grote vijver naar de vijver op het lager gelegen terras
  • Een zitplek naast de vijver en een plekje uit de middagzon.
  • Ruimte voor een moestuin
  • Hergebruik van aanwezige beplanting
  • Verharding zoveel mogelijk waterdoorlatend
  • Natuurlijke beplanting met het hele jaar door iets aantrekkelijks
  • Insect en vogelvriendelijke beplanting

Ontwerp natuurlijke tuin

Het ontwerp is van Moniek de Bakker van Tuin van de buren. Het was een feest om voor deze tuin het beplantingsplan te maken. De tuin in Rozendaal is vakkundig aangelegd door Hoveniersbedrijf De Groene Vingers.

 

Water in de tuin

De nieuwe vijver heeft een ovale vorm gekregen en ligt centraal in de tuin. Op het westen, een mooi groot vlonder terras met zicht op de vijver. Aan de andere kant is er een prachtig pad van flagstones gelegd. Over dit pad loop je naar het achterste gedeelte van de tuin, waar zich de schuur en composthoop bevindt. Wie goed kijkt ziet dat de waterloop als een kronkelend staartje vanaf de ovale vijver, door de beplanting naar de lager gelegen vijver loopt. Het vormt als het ware een kikkervisje.

Het beplantingsplan

Als er in de oude tuin mooie waardevolle beplanting aanwezig is vind ik het belangrijk om deze planten zoveel mogelijk te behouden. Indien nodig en mogelijk kan je ze  verplanten. Meestal geldt voor oude bomen en heesters dat je ze beter kan laten staan. Uitgegroeide struiken kunnen, door ze op een goede manier te snoeien, weer een fris uiterlijk krijgen. De meeste vaste planten en siergrassen zijn te verplanten. In deze tuin was met het inmeten in het najaar een aantal planten niet meer zichtbaar. Bij het uitzetten van het nieuwe beplantingsplan stuitte ik op een prachtige grote groep Acanthus. In overleg met de klant heb ik gekozen om deze op hun plek te laten staan en niet op te nemen. Acanthus heeft nogal de eigenschap dat er wortelresten achterblijven en daarop altijd weer uitlopen.

Beplantingsplan

Op de tekening zie je vakken van één of een halve vierkante meter met daarin een plantennaam. Bij het definitieve plan staan ook de aantallen erbij vermeld. Samen met de bijbehorende tips bij aanplant en verzorging wordt het duidelijk hoe de beplanting uitgezet moet worden.

  • Tuingrond: Zand en droog, verbeterd met goede tuingrond en toevoeging van bentoniet
  • Ligging: Zuiden

Uitvoer

Afgelopen zomer is het plan uitgevoerd door Hoveniersbedrijf De Groene Vingers. Moniek en ik hebben de beplanting uitgezet. De eerste droge periode is de beplanting zonder veel bijzonderheden en met wat extra aandacht goed doorgekomen. Komende voorjaar/ zomer gaan we terug om te zien hoe alles gegroeid is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *