Home » Tuinrenovatie voor- en achtertuin Herenhuis

Tuinrenovatie van voor- en achtertuin Herenhuis

Een tuinrenovatie voor de voor- en achtertuin van een herenhuis in de Arnhemse wijk Lombok. De tuin was toe aan een nieuwe frisse invulling.

Tuin wensen:

  • Geen gazon meer in de achtertuin maar beplanting die interessant is voor vogels en insecten.
  • Hoewel de tuineigenaren graag in de tuin werken was de wens toch een wat onderhoudsvriendelijke tuin.
  • Ruimte voor een ochtendterrasje dicht bij huis.
  • Een nieuwe erfafscheiding aan één kant.
  • Bestrating aanpakken.
  • Zoveel mogelijk hergebruik van aanwezige beplanting.
  • Het aanwezige tuinhuis met schuur erachter kon blijven, net als de mooie notenboom.
  • De vijver komt terug op een ander plek.
Oude situatie
Nieuwe situatie

 

 

Jaar na aanplant

 

Tuinontwerp van deze tuinrenovatie

Het tuinontwerp is van de hand van Moniek de Bakker van Tuin van de Buren. De tuin loopt naar achteren toe licht op. De tuineigenaar gaf aan dat hij fietsend naar achter wil gaan, dus het pad is licht hellend gemaakt. Als bestrating is gekozen voor tegels van Schellevis maat: 100x30x5 cm.

De erfafscheiding aan een kant was al eerder opgepakt met een schutting van Douglas hout. Deze is begroeid met een Blauwe Regen. Aan de andere kant was de erfafscheiding toe aan vervanging. Moniek heeft een mooie schutting bedacht van Douglas planken (Planken 10 x 2cm.Tussenruimte planken: 4 cm)

De schutting werkt ook een deel van een lelijke muur en schuur van de buren weg. De aanwezige Campsis zal de schutting in de komende jaren begroeien.

Ontwerp van Tuin van de buren
Douglas schutting verbergt zo de lelijke tuinmuur en muur schuur buren.

 

 

 

 

 

 

 

Beplantingsplan

Achtertuin

Bij een tuinrenovatie wordt er rekening gehouden met de aanwezige en nog gewenste planten. Wanneer mogelijk en noodzakelijk verplanten we die planten. In de tuin waren al een aantal oude struiken, een mooie notenboom. Klimmers bij de oude schutting en een paar vaste planten komen terug in de nieuwe tuin. De notenboom is eerder dit jaar vakkundig gesnoeid en een oude, zieke esdoorn verwijderd. Twee oude hortensia’s kunnen blijven staan. De Hydrangea macrophylla wordt gefaseerd gesnoeid om de struik te verjongen. De Hydrangea paniculata is goed terug gesnoeid. Een Leycesteria formosa, de fazantenbes hebben we verplant net als een grote groep herfstanemonen, Anemone ‘Honorine Jobert’. Deze laatste hebben we gelijk verdeeld over verschillende groepen in de tuin.

 

 

 

 

Andere planten die een plek in deze tuin hebben gekregen zijn:

Siergrassen: Sesleria autumnalis, Carex ‘Irish Green’ en Hakonechloa macra

Kruiden: Salvia officinalis, Rosmarinus officinalis, Allium schoenoprasum, Melissa officinalis, Thymus citriodorus

Kleinfruit: Rode bes, Blauwe bes, Aardbeien

Vaste planten, wintergroen: Phlomis russeliana, Tiarella ‘Sugar&Spice’, Helleborus orientalis, Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’

Vaste planten: Actaea pachypoda ‘Misty Blue’, Pimpinella major ‘Rosea’, Dryopteris affinis, Dryopteris erythrosora, Aruncus ‘Horatio’, Kirengeshoma palmata, Amsonia ‘Blue Ice’, Pulmonaria ‘Majeste’, Geranium ‘Rozanne’, Digitalis lutea, Sedum en Trachystemon orientalis

Heesters: Hamamelis ‘Aphrodite’, Mahonia erybracteata, Osmanthus delavayi, Hydrangea quercifolia ‘Snowflake’ en Nandina domestica ‘Gulfstream’

 

Voortuin

De voortuin is klassiek vormgegeven. Vakken waarin verschillende rozen groeien, omzoomd met buxusranden. Deze buxus was ten prooi gevallen aan de buxusmot en wordt vervangen door ilex crenata. De oude rozen zijn in het vroege voorjaar goed gesnoeid en blijven behouden. Wanneer de vakken klaar zijn dan komen er nieuwe bodembedekkers in. Twee heesters uit de voortuin gaan naar de achtertuin, een Spirea japonica en een Deutzia.

De mannen van De Groene Vingers

 

 

 

 

 

 

Aanleg van de tuin is in de handen van hoveniersbedrijf ‘De Groene Vingers’. Het inplanten van beplanting is verzorgd door Tuin van de buren en Bloemen in de tuin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *